Heb je een vraag? Mail of bel ons!0515 57 24 90

Nieuwe onderwijs portaal voor Gomarus College

12-10-2017

Eind 2016 is in opdracht van CVO Zuid-West Fryslân, verantwoordelijk voor de scholen csg Bogerman (Sneek, Balk, Wommels en Koudum) en Marne college (Bolsward), een onderwijsportaal ontwikkeld. Sinds begin september maakt ook het Gomarus College gebruik van de door ZWF ontwerp ontwikkelde online software.

In het voorjaar van 2017 is door het verantwoordelijke team gestart met de herimplementatie van het in 2016 ontwikkelde portaal onder onze eigen productnaam ‘Macquaint Education’. Voorafgaand aan de ontwikkelingen zijn lessen getrokken uit de eerste versie en zijn er gesprekken gevoerd met gebruikers van dat portaal. Op basis van de gevoerde gesprekken zijn conclusies getrokken waarop door ons een nieuw pakket van eisen en wensen is samengesteld.

Door onze vormgevers is op basis van dit pakket een nieuw grafisch ontwerp gecreëerd waarbij één centraal dashboard het hart van het systeem vormt. Vanuit dit dashboard worden zaken zoals nieuws, cijfers en agenda’s eenvoudig ontsloten en gedurende de dag automatisch bijgewerkt. Hierdoor hebben de ouders, leerlingen en medewerkers zoals docenten altijd een actueel overzicht van wat er speelt op school en de voor hun meest belangrijke informatie direct in beeld. De verantwoordelijk programmeurs hebben de techniek achter het portaal volledig vernieuwd. De focus lag hierbij op extra veiligheid, privacy en performance. Hierbij is ook gekeken naar de functionaliteit van het portaal en zijn nieuwe onderdelen toegevoegd. Zo is er een heldere beheersomgeving toegevoegd. Beheerders van de applicatie krijgen hiermee direct inzicht van de activiteit op het portaal in heldere grafieken, diagrammen en tabellen. Uiteindelijk is hiermee door ZWF ontwerp een modern product ontwikkeld wat inmiddels de interesse heeft van diverse schoolgemeenschappen in het land.

Eenvoudig samenwerken met bestaande applicaties
Een belangrijk pluspunt wat de interesse voedt is de wijze waarop het portaal eenvoudig samenwerkt met bestaande applicaties binnen een school. Zo wordt de leerlingenadministratie binnen het ‘Magister’ pakket eenvoudig ontsloten en heeft bijvoorbeeld een ouder direct inzicht in cijfers, absenties of eventuele terugkom-maatregelen. De inlogprocedure voor alle doelgroepen kan verlopen via het lokale netwerk van de school waardoor er geen extra beheersomgeving ontstaat voor gebruikersbeheer. Het indienen van bijvoorbeeld terugbelverzoeken wordt rechtstreeks weggezet naar het administratie pakket Profit van Afas.Het portaal haalt hieruit ook direct alle medewerkers binnen de organisatie zodat het portaal altijd wordt gevoed met de meest actuele informatie op het gebied van functies en dienstverbanden. Door bestaande processen en applicaties te bundelen en als basis van het portaal te gebruiken wordt er geen extra last op de organisatie gelegd in de vorm van applicatiebeheer. Hierdoor kan het portaal tegen geringe kosten binnen een organisatie geïmplementeerd en onderhouden worden.  Hierdoor kan een school meer doen tegen dezelfde, maar vaak minder, kosten.

Na de zomervakantie is het vernieuwde portaal bij de scholengroep Gomarus met vestigingen in o.a. Groningen, Assen, Drachten en Leeuwarden online gegaan. De eerste reacties zijn zeer lovend. De vernieuwde versie is recentelijk ook geïntroduceerd bij alle vestigingen van csg Bogerman en op het Marne College. Ook daar is de introductie met enthousiasme ontvangen. Vooral de gerealiseerde snelheidswinst en de heldere wijze waarop het portaal is opgezet worden hierbij als positieve verbeteringen genoemd.

Even een paar cijfers 
Het portaal is in staat om moeiteloos meer dan 1250 simultane logins te verwerken door efficiënt gebruik van data opslag binnen nieuwe technieken en slimme oplossingen. Er zijn sinds de zomervakantie inmiddels meer dan 1.000 verlofaanvragen via de nieuwe portalen verwerkt. In ruim 75% van de gevallen worden deze aanvragen volkomen geautomatiseerd verwerkt. Datzelfde geldt voor de afhandeling van ziekmeldingen. Hierdoor, we refereerde er al eerder naar,  is het mogelijk om menskracht en middelen die beschikbaar zijn binnen een organisatie efficiënter in te zetten.

Ontwikkeling nieuwe app voor Android en iPhone

Op de moment werken wij aan de realisatie van een app welke de portalen van beide scholen ontsluit. Na de herfstvakantie gaat hiervoor een pilot lopen. De realisatie van deze app is een primeur voor de ICT afdeling van ZWF ontwerp. Wij vertellen u hier in een volgende nieuwsbrief graag meer over.

Heeft u ook een vraagstuk op gebied van automatisering door middel van online software?
De programmeurs van ZWF ontwerp staan u graag bij met advies en ontwikkelen daar waar mogelijk de voor u beste oplossing.  Neem contact op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.


Send this to friend